Kippen. Het zijn de meest gehouden hobbydieren op een Buitenstate en dat niet alleen vanwege de eieren. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met landelijk wonen, maar vooral zijn kippen bijzondere, intelligente, oeroude en sociale vogels waarvan je gewoon veel plezier hebt.

Kippen zijn intelligenter en hebben meer emoties dan men over het algemeen denkt. Eigenlijk worden ze, evenals veel andere dieren, behoorlijk onderschat. En dat zie je vooral in de pluimvee-industrie. Helaas worden de kippetjes daar veelal gereduceerd tot dingen waaraan je geld kan verdienen. Al is het soms maar vijftig cent per kip. Gelukkig houden de meeste hobbyboeren kippen voor de lol, voor de eitjes en soms ook voor het vlees. Commercie speelt over het algemeen een minder belangrijke, of helemaal geen rol.

Kippen zijn niet alleen bijzonder omdat ze zeker niet dom zijn en een rijk gevoelsleven hebben. De ‘gedomesticeerde kip’ is ook oeroud.  Wist u dat kippen al zo'n tienduizend jaar door mensen worden gehouden? De eerste gedomesticeerde kippen leefden 8.000 jaar voor Christus in noordelijk China, India en Zuidoost-Azië. Vanuit India kwamen kippen in het Midden-Oosten en uiteindelijk bij ons in Europa terecht waar ze zo’n 5.000 jaar geleden arriveerden. De kip en de mens delen dus een lange geschiedenis!

 

 


 

Wist u dat?

Ayam: het Indonesische woord voor kip kent iedereen in Nederland wel, al was het alleen maar vanwege Ayam Ketjap. Maar weet u ook wat Ayam Ketawa is? Het is in ieder geval geen gerecht, maar betekent -letterlijk vertaald- de Lachende Haan. Deze hanensoort produceert een vrolijke lach in plaats van te kraaien. In Indonesië zijn ze zeer kostbaar. Je bent daar een gelukkig mens als je in het bezit bent van een mooie Ayam Ketawa.


 

Pikorde en kippenkletspraat

Kippen hechten zeer aan het sociale ‘netwerk’ van hun groep. Daarbinnen is dan weer een duidelijke ‘pikorde’. De dieren kennen elkaar en respecteren de sterkste van de groep. Is er een haan, dan verdedigt die zijn hennen tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Maar hij lokt de hennen met een speciale ‘tok’ ook naar voedsel en een veilige slaapplaats.

Kippen vinden gezelschap en bescherming in de groep, en onderling kletsen ze heel wat af. Met zeker dertig verschillende geluiden vertellen ze hoe ze zich voelen, wat ze willen, wie de baas is enz. Ook als ze een ei leggen, moet -meestal- iedereen dat weten.

Toch zijn kippen over het algemeen en naar ‘menselijke’ normen gemeten, niet altijd lief voor elkaar. Vreemde kippen worden sowieso niet geaccepteerd en er moet een heel ritueel aan te pas komen om een nieuwe kip in de groep te introduceren. Meestal gaat de strijd van kippen om de hiërarchie. De hogere in rang kan de lagere behoorlijk pikken (meestal in de nek, gebeurt dit vaak dan wordt de nek kaal) om de lagere op zijn (nederige) positie te wijzen. Als kippen zich vervelen, kan dat pikken extreme vormen aannemen, soms tot de dood erop volgt. Probeer dus, zeker als de kippen voornamelijk in de ren blijven, wat ‘speelgoed’ in de ren aan te brengen, zodat ze zich kunnen vermaken. Een spiegel vinden ze over het algemeen reuze interessant, evenals een schommel(tje). Ook boomstammen of een struikje worden gewaardeerd, ze zoeken het graag ‘hogerop’.

 

 


 

Wist u dat?

In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby (minder dan 250 kippen) en commercieel (meer dan 250 kippen).  Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren. Deze schrijven onder meer voor dat dieren geen pijn mogen lijden en geen last mogen hebben van angst en chronische stress. Houders die hun dieren verwaarlozen, kunnen boetes krijgen.



Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht