Het is logisch. Als je boom minder energie hoeft te steken in groeien en bloeien, is de ideale tijd aangebroken om te verplanten. Als het blad valt, pak je de spade voor dit stevige, maar delicate karwei waarbij de fijne haarwortels een cruciale rol spelen.

Kan je iedere boom verplanten?  

In principe wel, maar de kans dat de boom niet goed aanslaat op zijn nieuwe plek neemt toe naarmate hij langer op een vaste plek staat. Dan is het wortelstelsel immers al mooi ontwikkeld en wordt de kans op beschadiging van die wortels groter. U ontkomt er vaak niet aan om een paar wortels door te zagen. Dat stelt de boom over het algemeen niet op prijs. Wat veel mensen niet weten is dat de haarworteltjes bijna nog belangrijker zijn dan de wortels. Die piepkleine haarwortels regelen de water- en mineraalopname van wortels. Een boom heeft zeer veel haarwortels. Het totaalgewicht is ongeveer even groot als dat van de bladeren op die boom. Het mooie is dat in de herfst wanneer de bladeren vallen, de boom ook hetzelfde gewicht aan haarwortels loslaat. Zo blijft het evenwicht gehandhaafd. En -en daar gaat het over in dit artikel- is het  ook makkelijker om de boom te verplanten.


In de herfst verliest een boom bladeren, maar ook de haarwortels


Waar moet je mee beginnen?

Ongeveer een maand voordat de boom wordt verplant,  is het handig om de wortelkluit hier al op voor te bereiden. Op zo’n 40 tot 50 cm van de stam kunt u een geul graven om de boom alvast te laten wennen aan de verhuizing. De kluit is dan al voor een deel ‘los’, maar de boom kan nog even rustig op de oude plek blijven staan.  

En het verplanten zelf? 

Verplant bij voorkeur op een bewolkte dag en er mag geen spoortje vrieskou zijn, niet in de grond en niet in de lucht. Zorg dat het nieuwe gat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit. Vaak wordt dat nieuwe gat te krap gemaakt, waardoor de wortels niet genoeg ruimte krijgen op de nieuwe plek. Zorg ook dat de aarde rondom het gat goed los is. Dat maakt het voor de boom eenvoudiger om te wortelen. Geef nieuwe aarde, mest en vooral zeer veel water, niet alleen direct na het verplanten, maar ook in de tijd daarna. Het kan even duren voordat een boom weer helemaal tevreden is op zijn nieuwe plek. En soms wordt hij nooit tevreden of gaat voor een deel dood. Dat gedeeltelijk afsterven, komt vrijwel altijd omdat de (haar)wortels erg beschadigd zijn, waardoor de boom minder voeding opneemt. Een gedeelte van de boom sterft af, zodat de rest juist voldoende voeding overhoudt. Modus zelfbescherming dus.

Na het verplanten 

Geef de boom bij voorkeur extra ondersteuning door een boompaal. Een boom die niet goed is geworteld, kan zomaar tijdens een herfststorm omvallen. Vaak betekent dat tevens het einde van een succesvolle verplanting.

Kortom: probeer er alles aan te doen om de verplanting zo aangenaam mogelijk te maken. En de eerste belangrijke stap daarbij is: wachten met verplanten totdat al het blad eraf is in de herfst en er nog geen vrieskou is. Totdat de boom slaapt.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht