Het komt steeds vaker voor dat vastgoed in het buitengebied wordt aangeboden zonder grond. Dit komt meestal omdat er geen opvolging is, ruilverkaveling heeft plaatsgevonden of de bewoners gestopt zijn met hun agrarische activiteiten. Deze switch van boerenerf naar woonerf komt in de schaarse woningmarkt precies op tijd, want kopers krijgen hierdoor extra opties.

Rust en ruimte

In de zoektocht naar nieuwe woonruimte wordt het vakje ‘rust en ruimte’ meer en meer aangevinkt. In de stedelijke gebieden is wonen in een vrijstaand huis steeds lastiger en onbetaalbaarder. Het is dan ook niet gek dat kopers zich wenden tot de agrarische woonobjecten in het buitengebied.

Daar vinden zij aanbieders die hun woonboerderij graag – tegen een goede prijs - van de hand doen, nadat de agrarische activiteiten op de één of andere manier gestaakt zijn. Zo zorgt de leegstand, schaalvergroting en het gebrek aan opvolgers onbedoeld voor een oplossing bij de krapte op de woningmarkt.

Kansen en gevaren

Deze nieuwe instroom levert kansen op voor bezitters van vastgoed objecten op een boerenerf. De kans op een goede verkoopprijs stijgt immers. Er loeren echter ook gevaren, want de nieuwe bewoners zullen naar alle waarschijnlijkheid niet actief zijn in de agrarische activiteiten rondom hun woonhuis. Dat kan conflicten opleveren en zorgen voor een andere dynamiek.

Ook bestaat er de kans dat er een prijzenslag (positief of negatief) ontstaat tussen koper en verkoper, waarbij beiden een andere verwachting hebben.

Advies van landelijk wonen experts

Bij Schep Makelaardij hakken we al jaren met dat bijltje en kunt u altijd terecht voor advies van landelijk wonen experts. Bent u in het bezit van een agrarisch object dat wellicht de overstap gaat maken van boerenerf naar woonerf? Of bent u juist op zoek naar een dergelijk object? Neem dan vrijblijvend contact op met Schep Makelaardij en ontdek de mogelijkheden binnen de huidige woningmarkt.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.Terug naar het overzicht