Het kabinet heeft plannen klaarliggen om honderden boeren te onteigenen om zo de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen. Landbouworganisaties zoals LTO hebben zich publiek altijd verzet tegen onteigening. Als makelaarskantoor hebben wij vaker te maken gehad met onteigeningen en herbestemmingen, bijvoorbeeld rondom aanleg van snelwegen of woonwijken. Maar het volume waar nu over gesproken wordt, is ongekend.

Net als iedere landbouwer volgen wij ook het nieuws rondom deze kwestie op de voet. Bij elke onteigening heeft de grondeigenaar recht op een onteigeningsdeskundige. Ook zaken als waardebepalingen, schade en (verhuis)kosten komen voor vergoeding in aanmerking. Voor iemand die wil verkopen, komt met een taxatie op onteigeningsbasis hoger uit in vergelijking in vergelijking met een verkoop op vrijwillige basis. Toch kan niets op tegen emoties die komen kijken bij een gedwongen verkoop of verhuizing.

Het nieuws dat het kabinet de stikstofdoelen wil halen door middel van onteigeningsprocedures komt op een moment dat de sector nog worstelt met de coronacrisis en de eerder genomen maatregelen rondom stikstof. Bovendien hebben we ook nog te maken met een woningmarkt die de druk op het buitengebied verhoogt.

In deze nieuwsbrief daarom ruimschoots aandacht voor de bijgestelde plancapaciteit als het gaat om woningbouw in Nederland. Maar ook over de ontwikkelingen rondom financieringsverleningen van (hoogwaardige) landbouwgronden en kansen die ontstaan bij leegstaand agrarisch vastgoed om die krapte op de woningmarkt te verlagen.

Ondertussen staan wij uiteraard dagelijks klaar voor iedereen die vragen heeft met betrekking tot de onteigeningsplannen of andere vraagstukken zoals aan- en verkoop agrarisch vastgoed, aan- en verkoop landbouwgronden, taxaties of bedrijfsopvolgingen.

Hartelijke groet,

Harold van Rooij


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht