De huizenmarkt is in het derde kwartaal niet echt verbeterd. De prijs van de gemiddelde verkochte woning was zo goed als gelijk aan die in het tweede kwartaal.

Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar donderdag gepubliceerde rapportage over het derde kwartaal. De NVM meldt een minieme plus van 0,1%. Er werden in de maanden juli, augustus en september ruim 32.000 huizen verkocht, 1% minder dan in het tweede kwartaal. De markt is 'op een historisch dieptepunt' blijven liggen, aldus de NVM.

Ten opzichte van een jaar eerder is de prijs van de gemiddelde verkochte woning, euro 229.000, in het derde kwartaal met 4,9% gedaald. De prijsdaling in het tweede kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008 was nog 5,6%.

De vierkantemeterprijs, dus ongeacht of de verkochte woning een vrijstaand huis,hoekhuis, twee-onder-een-kapper of een tussenwoning was, is in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met 3,9% gedaald, eenzelfde prijsbeweging als gold voor het tweede kwartaal.

Broos herstel

De NVM spreekt van een 'broos herstel'. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker 'zitten bijna alle indicatoren licht in de lift'. 'Wat we zien is een rustiger, zich stabiliserende beeld op de woningmarkt. Er is geen sprake van een diepe val. Echt heel positieve signalen uit markt zijn er nog niet, maar er lijkt in ieder geval een beweging naar boven op gang te komen.' De NVM handhaaft voorzichtig haar prognose dat de huizenprijzen over heel 2009 met 5% dalen.

Maar de wens lijkt bij de NVM de vader van de gedachte. De door de NVM gemelde minieme plus  van 0,1% in de koopprijs van de gemiddelde woning in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede, ligt binnen de foutenmarge. Verder houdt de NVM zich vast aan het feit dat normaal gesproken het aantal transacties in het derde kwartaal 5% lager ligt dan in het tweede. Dit jaar is sprake van een daling van slechts 1%. Maar de markt is al zo slecht, kan daartegenin worden gebracht.

Verder is een van de indicatoren die het voorzichtig optimisme van de NVM in de weg staan, de vaststelling dat in het derde kwartaal 25% van de aangeboden woningen langer dan een jaar te koop staat tegen 20% een jaar eerder. Het aantal woningen dat korter dan een kwartaal in aanbod staat is gedaald van 40% tot 27%.

Gemiddelde tijd voor verkoop

Gemiddeld duurt het 108 dagen voordat een te koop staande woning verkocht wordt. Een jaar geleden was dat 75 dagen. In Amsterdam en Haarlem is de verkooptijd 55 en 64 dagen, het kortst van heel Nederland. In Leiden, Utrecht en Den Haag is de looptijd respecievelijk 96, 83 en 82 dagen.

Vrijstaande woningen verkopen duurt duidelijk langer dan tussenwoningen van de hand doen. Verkoop van een vrijstaande woning duurde gemiddeld 170 dagen tegen 134 voor een 2-onder-1-kapper en 96 voor een tussenwoning.

De prijzenontwikkeling verschilt zoals gebruikelijk sterk per regio, aldus de NVM. In de regio Zeeuwse Eilanden en Amsterdam is de prijs van de gemiddelde verkochte woning in het derde kwartaal gedaald met achtereenvolgens 6% en 2,8%. Vergeleken met een jaar eerder was in die regio's - samen met Breda en Den Bosch - de prijsdaling ook het sterkst, respectievelijk -11% (Zeeland), -9,8% (Amsterdam), -9%  (Breda) en -8,9% (Den Bosch).

NVM-makelaarskantoren dicht

Door de moeilijke markt hebben in totaal 151 NVM-makelaarskantoren hun deuren moeten sluiten. Wel zijn er volgens de NVM 62 nieuwe kantoren bijgekomen, waarmee het aantal NVM-kantoren per 1 oktober 2.790 bedraagt.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht