Er doen veel spookverhalen de ronde over Natura 2000, benadrukte minister Verburg maandagavond 16 november bij de behandeling het natuurdeel op de begroting van LNV. Natuurmonumenten ondersteunt haar oproep om met die spookverhalen te stoppen en te starten met het uitvoeren van het natuurbeleid.

Wat is Natura 2000?

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Nederland liggen 162 Natura-2000 gebieden. Daarvoor worden speciale beheerplannen gemaakt om de biodiversiteit van deze gebieden te beschermen.

Flauwekul

Tegenstanders beweren dat er door deze speciale beheerplannen veel natuuractiviteiten niet meer zouden mogen. Die gedachten wilde minister Verburg graag wegnemen: je hebt geen vergunning nodig voor een barbecue met meer dan 20 mensen, er is geen pannenkoekenhuis gesloten door Natura 2000 en de hardloopwedstrijd op de Veluwe mag ook gewoon door gaan. Sterker; die heeft al naar ieders tevredenheid plaatsgevonden.

Verburg voegde hier aan toe dat ze trots is op het feit dat er eerder dit jaar een Nederlandse schaatsmarathon is gehouden in de Oostvaardersplassen, een Natura 2000-gebied. Het is volgens de minister dus flauwekul dat er door Natura 2000 niets meer zou mogen in de betreffende natuurgebieden.


Landschap

Starten met uitvoeren

Natuurmonumenten heeft al eerder opgeroepen om op te houden met die spookverhalen en te starten met het uitvoeren van de Natura 2000-beheerplannen. Vandaar dat  Natuurmonumenten constructief heeft meegewerkt bij het zogenaamde mosselconvenant, de programmatische aanpak van stikstof en de verklaring van Linschoten om de aanleg van nieuwe natuur te bevorderen. Alle onderwerpen die in positieve zin zijn aangehaald door de minister.

Baten van de natuur

De minister wees in haar eerste termijn tevens op het economische belang van natuur. Zij noemde daarbij de Veluwe met haar een miljard euro aan natuur gerelateerd toerisme en de 22.000 banen die daarmee zijn genoemd. Natuurmonumenten is ook van oordeel dat er veel meer naar de baten van natuur moet worden gekeken. Natuur heeft aantoonbaar gunstige effecten op de economie en werkgelegenheid, volksgezondheid, schoon water en schone lucht.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht