Fiscus maakt monument voordelig. Het aanschaffen van een Rijksmonument wordt tot tienduizenden euro’s voordeliger. Staatssecretaris De Jager (Financiën) schrapt per direct de 6 procent overdrachtsbelasting die particuliere huizenkopers tot nu toe moesten betalen.

Op een monumentale aankoop van 400.000 euro scheelt dat 24.000 euro. Het besluit geldt voor alle 55.000 Rijksmonumenten. Voor gemeentelijke monumenten blijft wel overdrachtstaks verschuldigd.

Aanleiding voor De Jager's besluit is een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag van 1 mei. Dat oordeelt dat de huidige regeling particuliere kopers discrimineert, nu rechtspersonen als Bv's en stichtingen kwamen wel voor vrijstelling van overdrachtstaks in aanmerking in komen.

De staatssecretaris laat weten de uitspraak ''logisch'' te vinden en tekent geen cassatie aan bij de Hoge Raad. Huizenkopers hoeven per ingaande van 1 mei geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Wel heeft de maatregel nog een voorlopig karakter: dit aangezien het ministerie van Financien momenteel enkele belastingwetten evalueert. ,,Deze is eind dit jaar afgerond. Pas daarna wordt het besluit eventueel definitief,'' aldus een zegsman.

Fiscaal voordeliger
Monumentenorganisaties reageren lauw op het besluit. ,,Weliswaar wordt het aantrekkelijker om een monument te kopen, toch zien we liever dat het onderhouden van monumenten fiscaal nog voordeliger wordt,'' zeggen het Nationaal Restauratiefonds (NR) en Monumentenwacht Utrecht. ,,Dat iemand een monument koopt, betekent immers niet dat hij er ook goed voor zorgt,'' stelt Pieter Baars van het NR.

Makelaars en huizenbezitters, verenigd in de NVM en VEH, zijn wel positief. ,,Dat neemt niet weg dat De Jager de verstopte huizenmarkt pas echt zou helpen door de hele overdrachtsbelasting te schrappen.''


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht