In de eerste zes maanden van 2021 is het woningtekort iets afgenomen. Dit is met name te danken aan de hoge woningproductie. De vraag blijft onverminderd hoog. Voor het tweede half jaar van 2021 zal naar verwachting het tekort aan woningen blijven dalen.

In opdracht van het Ministerie van BZK heeft onderzoeksbureau ABF Research geïnventariseerd hoe het ervoor staat met de plancapaciteit voor woningen. Het bureau heeft de cijfers vervolgens vergeleken met de bouwopgave uit de meest recente Primos-prognose.

De geïnventariseerde plancapaciteit is met naar schatting 140.000 woningen beduidend toegenomen ten opzichte van de vorige meting. De netto plancapaciteit tot en met 2029 bedraagt nu 961.300 woningen. ABF Research concludeert dat dit voldoende is om de verwachte huishoudensgroei op te vangen én het huidige woningtekort flink te verlagen. Daarbij houdt het bureau ook rekening met uitval en vertragingen.

Lage bevolkingsgroei en stikstofcrisis

De huidige krapte op de woningmarkt en de veel hogere vraag dan het aanbod lijken die conclusies tegen te spreken, maar zo stelt ABF Research: als gevolg van de coronacrisis is de bevolkingsgroei van Nederland in 2020 bijna gehalveerd. Samen met een hogere sterfte en een lager buitenlands migratiesaldo zorgt die verminderde bevolkingsgroei voor enige verlichting op de woningmarkt.

De vermindering van het tekort hangt volgens het onderzoeksbureau ook samen met het lager aantal verleende (agrarische) bouwvergunningen als gevolg van de stikstofcrisis. Toen in 2019 de Raad van State oordeelde dat het stikstofuitstoot reguleringsstelsel in strijd was met Europese natuurwetgeving liep de vergunningverlening grotendeels vast.

Bijgestelde prognoses

In 2017 concludeerde de toenmalige NVB-directeur Nico Rietdijk al dat er in Nederland jaarlijks 20.000 woningen te weinig werden gebouwd. 'Er moeten tot 2020 ieder jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De nieuwe woningen zijn nodig om de groei van het aantal huishoudens (60.000 per jaar) op te vangen. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. In de periode 2020 tot 2025 zijn jaarlijks nog 70.000 nieuwe woningen nodig”, zo liet hij destijds weten. De huidige plancapaciteit en Primos-prognoses zijn dusdanig bijgesteld dat de ontstane tekorten (snel) ingelopen kunnen worden en zelf kunnen zorgen voor groter, breder en betaalbaarder aanbod voor alle lagen van de bevolking.

Voor kopers en verkopers

Ondertussen is het zaak niet te weinig te vragen voor een woning die in de verkoop wordt gezet en niet te veel te betalen voor woningen die worden aangekocht. In een markt waarin diverse partijen verschillende kanten op willen, is de hulp van een gespecialiseerde makelaar onontbeerlijk. Door de bijgestelde prognoses en (bouw)maatregelen om de achterstanden in te lopen kan de markt immers snel veranderen.

Kopers en verkopers van agrarische bebouwingen doen er goed aan een specialist in de arm te nemen die de markt in het buitengebied goed kent en op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen. Zaken als lage bevolkingsgroei, hogere plancapaciteit hebben de agrarische makelaars van Schep direct inzichtelijk.

Meer weten over de woningcapaciteit prognoses in uw regio en de verwachte ontwikkelingen?
Neem contact op met Schep voor een vakkundige analyse.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht