De inflatiecijfers in Nederland zijn hoger dan ooit en dat heeft op veel prijzen invloed. Ook de grondprijzen worden door de inflatie beïnvloed. Kopers en verkopers van agrarische gronden krijgen te maken met een grillige markt waarbij de inflatiecijfers soms zorgen voor onaangename verrassingen in termen van haalbaarheid en beschikbaarheid.

Inflatiecijfers

De inflatie in Nederland is in januari verder gestegen, naar 6,4 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is het hoogste inflatiecijfer sinds juni 1982. In december was de inflatie 5,7 procent.

Vooral de energieprijzen zijn flink omhoog gegaan. Afgelopen maand was het afnemen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) negentig procent duurder dan exact een jaar geleden. In december 2021 bedroeg die stijging nog ‘slechts’ 75 procent.

Ook de voedselprijzen droegen bij aan de stijgende inflatiecijfers. Voedingsmiddelen waren in januari 4,3 procent duurder dan een jaar eerder. In december was dit 2,6 procent. Agrarische producten als brood, kaas en kwark leverden de grootste bijdrage aan de inflatiestijging.

Grondprijzen

En hoe zit het dan met de grondprijzen? De kostenstijgingen in 2019 en 2020 zijn in het algemeen ruim boven inflatie, zo berekende het CBS onlangs. Maar dan heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek het over de totale bouwkosten.

Als we ons beperken tot de bouwkosten, dan is er landelijk gezien ook een stijging waarneembaar van de zogeheten residuele grondwaarde. Bij de residuele grondwaarde wordt de 'overwinst' toegerekend aan de grondwaarde. Sterke stijging van verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen, meer dan de stijging van materiaal & bouwkosten, betekent ook een stijging van de residuele grondwaarde. De residuele grondwaarde zit wel in de marktprijs van een woning, maar niet in de bouwkosten.

Agrarische grondprijs

De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in Q4 van 2021 met 4,3 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal toen de gemiddelde grondprijs nog uitkwam op €67.100 euro per hectare. Inmiddels is die gestegen naar €70.000 euro per hectare. Gemiddeld over het jaar 2021 is de grondprijs uitgekomen op €67.100 euro per hectare en dat is 5,5 procent hoger dan in het jaar ervoor. Er is dus wel degelijk een causaal verband tussen de inflatiecijfers en de grondprijzen.

Vakkundig advies

Grondprijzen, inflatie, grondwaarde en de agrarische grondprijsstijging zijn allemaal elementen die terugkomen als u een koop en/of verkoopovereenkomst sluit in het buitengebied. Bent u betrokken bij een landelijk wonen deal of agrarisch vastgoedobject? Zorg dan dat u zich goed laat informeren over al deze aspecten. Neem gerust contact op met één van de Schep Makelaardij adviseurs voor vakkundig advies.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.Terug naar het overzicht