De Europese Commissie wil het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd hebben vóór 2030. Volgens de Europese plannen moet ook het gebruik van kunstmest worden teruggedrongen. De maatregelen zijn bedoeld om klimaatverandering en om biodiversiteit te bevorderen, maar het gevolg is dat naar alle waarschijnlijkheid de opbrengst van landbouwgewassen afneemt en dat heeft ook consequenties voor de grondprijzen in en buiten Nederland.

Tussenrapportages uitgevoerd in het vorige kalenderjaar wezen al in deze richting, zo stelt de WUR, waarmee het landbouwkundig onderzoeksbureau zich aansluit bij partijen die stellen dat het klimaatbeleid te veel een ‘wensenbeleid’ is. De WUR-onderzoekers hebben zich gefocust op de impact van de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie, beide onderdeel van de Europese Green Deal. Die is bedoeld om klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit tegen te gaan.

Verschil per gewas

Er is gekeken naar de effecten voor eenjarige gewassen (tarwe, koolzaad, maïs, suikerbieten, hop en tomaten) en meerjarige gewassen (appels, olijven, druiven en citrusvruchten). De onderzoekers brachten de impact in kaart op basis van vier scenario's, afgeleid van de genoemde strategieën. In het scenario waarbij het gecombineerde effect van de voorgestelde maatregelen is meegewogen, is het productieverlies het grootst.

Extra landbouwgrond nodig buiten de EU

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat er bij minder productie in de EU extra landbouwgrond buiten de EU nodig zal zijn. Dr. Ir J. Bremmer (WUR) zegt hierover op de website van het Wageningse instituut: “Bij gelijkblijvende vraag moet Europa het tekort aanvullen door meer te importeren. En als Europa minder exporteert, zullen landen buiten Europa zelf meer moeten produceren. Wij hebben berekend hoeveel hectare landbouwgrond buiten de EU nodig is om deze combinatie van effecten op te vangen. In elk scenario is deze indirecte verandering in landgebruik aanzienlijk.”

Prijzen landbouwgronden

Bent u benieuwd wat voor effecten de Green Deal, de klimaatdoelen en de beschikbaarheid van landbouwgrond in Nederland voor effecten heeft op uw grondprijs? Neem dan contact op met Schep Makelaardij en laat u uitvoerig informeren over uw persoonlijke situatie.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.Terug naar het overzicht