Wat doet de coronacrisis met de huizenprijzen?

Zowel op de korte als lange termijn zullen huizenprijzen de komende tijd in prijs dalen. ABN AMRO schreef onlangs in haar rapport dat de corona-uitbraak voor een combinatie van factoren zorgt. Hierdoor wordt de jarenlange stijging van huizenprijzen een halt toegeroepen. Vorig jaar stegen de huizen gemiddeld nog 6,6 procent in prijs. Volgens ABN AMRO komen de prijzen de komende maanden nog meer onder druk te staan en zal die trend zich in 2021 ook nog voortzetten.

Tot nu toe verliep het jaar redelijk volgens schema. In de eerste maanden van het jaar ontving 22 procent van de huizen 25 of meer bezichtigingen, vorig jaar februari was dit slechts tien procent. Hieraan zien we een jaar dat een enorme stijging doormaakt in het aantal woningen dat 25 of meer bezichtigingen ontving. Het percentage woningen met vijf of minder aanvragen daalt daarentegen van twintig procent naar veertien procent.

Hypotheekrente

Als we kijken naar de rentestanden en de woningnood, verwachten wij dat ook tijdens deze periode er meer dan voldoende huizenkopers op de markt blijven. Wel zien we dat veel hypotheekverstrekkers de afgelopen weken hun rentes hebben verhoogd. De rentetarieven liggen echter nog altijd lager dan in het begin van dit jaar.

Taxaties

Door alle economische onzekerheden die deze tijd met zich meebrengt, kunnen we ons voorstellen dat u wil wachten met het te koop zetten van uw huis, maar de voorbereidingen kunnen in deze tijd zéker alvast worden gedaan. Laat nu alvast een taxatie uitvoeren via de taxateurs van Schep Makelaardij Landelijk Wonen. Zo weet u exact wat uw huidige marktpositie is en kunt u zich beter voorbereiden op de ontwikkelingen in de komende maanden.

Overige voorbereidingen

Ook is het mogelijk om Schep in te schakelen voor het treffen van alle voorbereidende werkzaamheden zoals woningopname, fotoreportage en het organiseren van alle juridische zaken. Dit zorgt voor een beetje rust in deze toch al onrustige tijden.

Voorzorgmaatregelen

De NVM Open Huizen Dag van 28 maart is niet doorgegaan. De NVM zegt nu dat de volgende Open Huizen Dag op 3 oktober zal zijn. Wilt u hier niet op wachten en toch nu al bezichtigingen arrangeren? Tref dan voorzorgsmaatregelen om de risico’s bij een bezichtiging zoveel mogelijk te beperken. Geef de verkoper of de makelaar bijvoorbeeld geen hand als u het huis binnentreedt. Of als verkoper zijnde; desinfecteer uw woning zodra er mensen over de vloer komen én zijn geweest.

Virtuele bezichtiging

Als u nog meer risico’s wilt uitsluiten, maar wél wilt kijken naar een beschikbaar vastgoedobject? Kijk dan op onze website voor de mogelijkheden van een virtuele woningbezichtiging.


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht