Taxeren: juist nu!

De grillige huizenmarkt houdt ook in 2021 nog aan. Een dergelijke markt vraagt om een aanpak die de bewegingen in de agrarische sector volgt. Taxaties zijn in dat proces onontbeerlijk. Banken, gemeente en niet te vergeten de belastingdienst varen blind op waardebepalingen uit taxaties. Juist tijdens een grillige marktsituatie is een goede taxatie van gronden en/of agrarische objecten essentieel voor toekomstplannen.

Taxeren met een reden

Taxaties zijn altijd nodig bij verkoop, (her)financiering, overname, verbouwing, woningruil of her-lokalisatie. Financieringsruimte bepalen is dan ook nog altijd de belangrijkste reden om agrarisch onroerend goed te laten taxeren.

Ook vakkundige waardebepaling door kenners van landelijke wonen is ook essentieel bij de vorming van een VOF, een herwaardering van de onroerende zaken, een boedelscheiding of fiscale wijzigingen. Voor melkveehouders is die waardebepaling zelfs van doorslaggevend belang bij het verkrijgen van fosfaatrechten.

Interne inspectie

Vanwege de geldende coronaregels is een interne inspectie in bepaalde gevallen lastig. Taxatie-instituut NRVT heeft daarom een aantal richtlijnen opgesteld. Ten eerste is dat de inachtneming van de RIVM-regelgeving, maar ook het zoveel mogelijk beperken van bezoekers tijdens de inspectie. Ook geeft de NRVT aan dat het taxatieproces zo min mogelijk tijd in beslag moet nemen om fysiek contact met anderen te voorkomen.

Het weglaten van een interne inspectie mag volgens de richtlijnen ook, omdat er sprake is van een ‘uitzonderlijke situatie’. Het is dan wel van belang om een onderbouwing en toelichting bij de taxatie te voegen. Voor validatie van de taxatie is dit een absoluut vereiste. In samenspraak met de taxateur zijn de voorwaarden van het betreffende validatie-instituut hiervoor leidend.

Neem bij taxaties van agrarisch vastgoed ook contact op met de bank. Bespreek de uiterste datum van oplevering en geef gelijk aan of er wordt opgeleverd zonder inpandige opname. Wellicht is er nog een optie om te wachten met oplevering tot er wel weer een inpandige opname mogelijk is. De afspraken hierover moeten schriftelijk worden vastgelegd.

Inzichten

Naast een financieringsmiddel zijn taxaties eerst en vooral een kwaliteitswaarborg van het te taxeren agrarisch object. De agrarische taxateurs van Schep Makelaardij zijn lid van de toonaangevende Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) en nemen elke taxatie zeer serieus.

We zijn ook opgenomen in het register van Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) en geven onze taxateurs regelmatig bijscholing. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd en de kennis actueel. Een  inzichtelijk en kwalitatief toetsbaar rapport: Schep Makelaardij is u graag van dienst!


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht