Prijsontwikkeling woonboerderijen sinds 2010: hogere prijs, kortere looptijd

Onlangs presteerde de NVM een overzicht van de prijsontwikkeling van woonboerderijen vanaf 2010, verkocht door NVM-makelaars. Opvallend is dat de prijzen tussen 2012 en 2015 een jaarlijkse daling lieten zien, waardoor de gemiddelde verkoopprijs zakte tot ruim onder de vier ton. Inmiddels is de gemiddelde verkoopprijs van een woningboerderij ruim 520.000 euro.

Het aantal verkochte woonboerderijen nam ook af. Het ‘dieptepunt’ werd bereikt in 2013. In dat jaar werden er amper 1100 verkopen gesloten. Dat aantal steeg de afgelopen jaren naar ruim tweeduizend verkochte woonboerderijen in 2016 tot ongeveer 2500 in het afgelopen jaar.

Verschil vraag- en transactieprijs loopt terug

De mediane looptijd is het afgelopen decennium ook teruggelopen. In 2010 was de gemiddelde mediane looptijd nog 225, in de eerste helft van 2019 was deze al teruggelopen naar 133. Een ander opmerkelijk cijfer is het mediane prijsverschil: dat is het verschil tussen vraag- en transactieprijs. In 2010 zat daar nog ruim zeven procent verschil in. Gedurende het jaar 2015 werd dat niveau opnieuw bereikt, maar in 2019 zag de NVM dat percentage dalen tot onder de vier procent: gemiddeld 3,9 procent.

Regionale verschillen

Opvallend is dat de gemiddelde transactieprijs per vierkante meter het hoogst ligt in de provincie Utrecht: € 3.500 euro per m2. In Groningen, Friesland, Limburg en delen van Drenthe ligt die prijs beduidend lager en komt men gemiddeld uit op een transactieprijs van onder de tweeduizend euro per vierkante meter woonoppervlak.

Vraag en aanbod

Er zijn dus nogal wat regionale verschillen en die hebben alles te maken met vraag en aanbod. Zo is de beschikbaarheid in de provincie Utrecht vaak laag, maar is de vraag hoog. Andersom kent het noorden en zuiden van Nederland een relatief lage vraag naar woonboerderijen en is het aanbod vaak behoorlijk ruim.

Agrarisch vastgoed specialist

Heeft u interesse in de aankoop van een woonboerderij of bent u in het bezit van een woonboerderij die u wilt verkopen? Schep Makelaardij is specialist in agrarisch onroerend goed en is bijvoorbeeld in de provincie Utrecht zeer goed ingevoerd als agrarisch vastgoedspecialist.

Neem contact met ons op voor maatwerkadvies en persoonlijke aan- en verkoopbegeleiding van de betreffende woonboerderij. Onze adviseurs staan u graag te woord!


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht