Meer dynamiek op markt 'buiten wonen'

Het lijkt een ‘contradictio in terminis’ de aloude rust op de markt voor landelijk gelegen woningen neigt steeds meer naar de hectiek uit de steden. Het aantal transacties en de prijzen stijgen, de looptijd daalt. In de provincie Utrecht is de mediane vraagprijs het miljoen gepasseerd, terwijl de transactieprijs nu bijna de 8 ton aantikt. Nog even en het wordt dringen in het buitengebied!

In opdracht van Buitenstate makelaars wordt sinds anderhalf jaar de markt voor landelijk gelegen woningen door brainbay bv, een deelneming van de NVM, in kaart gebracht. Dat zijn unieke cijfers. Want specifiek data voor deze markt – bestaande uit landelijk gelegen, vrijstaande woningen en woonboerderijen- bestonden nog niet.

Steeds duurder

Door het inzichtelijk maken van de data zijn grote verschuivingen te zien. Zo is in alle provincies in het 2de en 3de kwartaal van 2018 tezamen het aantal transacties sterk toegenomen. Vooral Drenthe mag zich verheugen in een stijgende belangstelling (afgelopen twee kwartalen 240 transacties, in Q4 2017 en Q1 2018 nog 178). Ook in koploper provincie Gelderland is het aantal transacties gestegen (370 t.o.v. 342).

Ook de prijzen stijgen. Vorig half jaar eindigde de gemiddelde verkoopprijs voor Nederland op € 427.500. Nu komt daar bijna een kwart ton bij (€ 450.000). De hoogste gemiddelde verkoopprijs blijft gaan naar Utrecht (nu € 765.000 t.o.v. € 740.000 vorig half jaar). Nummer twee Zuid-Holland ligt daar twee ton onder (nu € 575.000 t.o.v.  € 550.000). Andere tekenen van de hectiek op de landelijke woningmarkt zijn de sterke vermindering van de gemiddelde looptijd in Nederland (nu 89 dagen, was 143 dagen). En het steeds kleiner wordend verschil tussen de mediane vraag- en verkoopprijs (nu 3,5% was 4.0%).

Kortom: landelijke woningen verkopen sneller en er wordt minder op de vraagprijs toegegeven, de transactieprijs kruipt langzaam richting vraagprijs.

Hoe diffuser de markt, hoe belangrijker de makelaar

De cijfers verbazen Buitenstate makelaar Harold van Rooij, van Schep Makelaardij in Schoonhoven niet. ‘De Randstedelijke woningmarkt, maar met name Amsterdam en Utrecht zijn oververhit. West-Utrecht en Amsterdam vloeien in elkaar over en zijn aantrekkelijke, goed ontsloten en nog verbazend groene gebieden. Zeker nu de plattelandstrend -het wonen op een boerderij met boomgaard, moestuin en hobbydieren- weer aantrekt, zien we regelmatig mensen die hun eengezinswoning verkopen om hun droomboerderij te kopen.’

De markt van vrijstaande woningen op het platteland is volgens Harold van Rooij zeer diffuus. ‘Ieder pand is uniek en maatwerk. Er speelt op het platteland ook meer qua regels en bestemmingen. Zo hebben veel panden nog een agrarische bestemming. Hoe diffuser de markt, hoe belangrijker de makelaar. Wie deskundig geïnformeerd en geadviseerd wil worden, kiest voor een lokale specialist.’

Buitenstate laat deze cijfers ieder kwartaal samenstellen. Buitenstate Makelaars is een samenwerkingsverband van gespecialiseerde makelaars in het buitengebied, er zijn momenteel 20 NVM-Makelaars bij aangesloten.

 Terug naar het overzicht