Landelijk wonen nog steeds in trek

De markt koelt iets af, maar landelijk wonen is nog steeds in trek. Ook de prijzen stijgen nog steeds. Een belangrijke factor is en blijft de bestemming van het aan- of verkoopobject. Landelijk wonen staat niet alleen voor agrarische bebouwingen, maar ook voor bungalows, herenhuizen, villa's, landhuizen en landgoederen. Maar ook voor een eengezinswoning in het landelijk gebied of een woonboerderij. De markt hiervoor is “onvergelijkbaar”, zo stelt NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijke Vastgoed voorzitter Ard Klijsen vast. “Maar de markt is wel evenwichtig geworden.”

Dat evenwicht komt mede door de toenemende interesse van de afgelopen jaren. “De vraag naar een woning op het platteland blijft onverminderd groot”, zo vertelt Klijsen aan vakblad Nieuwe Oogst. En daarmee doelt hij niet alleen op de gebieden rondom de stedelijke agglomeraties die ons land rijk is, maar ook op de vraag in provincies als Groningen en Friesland. 

De huizenmarkt in het buitengebied is onvergelijkbaar met die in de stad, benadrukt voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV). Hij noemt het appels met peren vergelijken. De jarenlang oververhitte huizenmarkt in de grote steden, koelt nu af. De markt van landelijk wonen is door de jaren heen evenwichtiger geworden.

Buitenstate

Een kraakheldere definitie van een landelijke woning is volgens Klijsen lastig te geven. Het samenwerkingsverband met Buitenstate geeft volgens hem bruikbare criteria. “Vrijstaand, buiten de bebouwde kom, een beleving van rust en ruimte en minimaal 1.000 vierkante meter perceel. Voldoet een woning aan drie van de vier kenmerken, dan geldt het predicaat Buitenstate.” Dit keurmerk genaamd Buitenstate wordt alleen verstrekt aan die makelaardijen – waaronder Schep - die beschikken over jarenlange aantoonbare expertise en deskundigheid bij de koop en verkoop van woningen in het buitengebied. Door de krachten van deze makelaardijen te bundelen, treft u op www.buitenstate.nl het grootste aanbod Buitenstate van heel Nederland aan.

Doelgroep

Overigens is er ook geen definitie te geven van de doelgroep die richting het buitengebied trekt: “Het is een gemêleerd koperspubliek dat snel een knoop doorhakt. Sommige ouderen keren weer terug naar hun oorspronkelijke dorp na jarenlang in de stad te hebben gewoond. Maar er is ook vraag van jonge gezinnen die de drukte van de stad achter zich willen laten en de rust van het landelijk gebied opzoeken.”

Explosieve groei

Uit cijfers van NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV) over 2018 blijkt dat de markt voor landelijk wonen zeer goed is. De vraagprijs steeg alsmede het aantal verkopen boven de 450.000 euro.

Veelal zijn dit niet alledaagse woningen die om een specifieke benadering vragen. En die biedt Schep Makelaardij u graag! Iedere Buitenstate is uniek en vraagt om een maatwerk aanpak, die krijgt u bij ons. Schep Makelaardij heeft zich met haar agrarische roots ruimschoots bewezen in dit marktsegment en voert al vanaf de start van Buitenstate dit keurmerk. Andere makelaars die zich bij dit samenwerkingsverband hebben aangesloten zijn: Kwantes Makelaardij (Andijk, NH), Van Zeeburg, Luimes & Lebbink makelaars (diverse vestigingen in Gelderland) en Lelieveld makelaardij (Oisterwijk, Noord-Brabant).

Meer informatie over landelijk wonen en de mogelijkheden bij Schep Makelaardij? Neem vrijblijvend contact met ons op en we informeren u graag!


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht