Invloed coronavirus op verkoopmarkt

Het coronavirus heeft invloed op iedereen, op elke branche en dus ook op de huizenmarkt. In deze (live)blog houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het verkopen van uw huis en de huizenmarkt in tijden van het coronavirus.

Bij de verkopen die nu opgestart worden, voegt Schep Makelaardij de zogeheten ‘matterport’ toe. Dat zijn 360 graden foto’s die horizontaal en digitaal zijn genomen zodat kopers vanuit hun eigen online omgeving door de woning heen kunnen. Dit kan zelfs met behulp van een 3D bril zodat de bezichtiging heel dicht bij het gevoel komt dat kopers krijgen bij een fysieke bezichtiging.

Gemiddeld zijn er over het gehele eerste kwartaal van dit jaar 17,5 bezichtigingen per verkochte woning in Nederland aangevraagd. In januari 2020 en december 2019 waren dit er respectievelijk 16,3 en 17,6. De mate van interesse voor dezelfde woning blijft gelijk. Dit is een landelijke trend. Hierbij is overigens door de NVM geen onderscheid gemaakt tussen huizen in woonkernen of het buitengebied. Het betreft hier de totaalcijfers.

Corona-voorwaarde in overeenkomst

Voor zowel verkopers als kopers is het belangrijk dat een koopakte op tijd rond komt. In een koopovereenkomst staat kraakhelder op welke datum de woning wordt overgedragen. Door het coronavirus is het echter mogelijk dat de overdracht door ziekte of de beperkende overheidsmaatregelen het niet lukt om op de afgesproken datum de overdracht te voltooien.

Voor dergelijke situaties heeft de NVM een aanvullend verkoopartikel opgesteld dat kan worden opgenomen in de koopovereenkomst. Dankzij deze toevoeging kan de overdracht zonder boete worden uitgesteld als dit noodzakelijk is in verband met het coronavirus. Het is overigens voor geen enkele partij verplicht om dit artikel op te nemen in de koopovereenkomst.

Anderhalve meter

De social distance maatregelen vanwege het coronavirus zijn tot in elk geval 28 april van kracht, maar fysieke bezichtigingen zijn nog steeds mogelijk. Wel wordt er altijd op aangedrongen om met zo weinig mogelijk mensen tegelijkertijd in de woning aanwezig te zijn en om te allen tijde gepaste afstand te bewaren.

Verkoopplannen

Mensen met verkoopplannen kunnen zich nog gewoon bij ons melden voor vragen over de waarde van een landelijk woonobject en de huidige verkoopkansen. Onze adviseurs vertellen u welke opties voor uw verkoopvraag van toepassing zijn. Neem gerust contact op met Schep Makelaardij voor een maatwerk adviesgesprek.


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht