Forse stijging grondprijzen in buitengebied

Het Kadaster heeft onlangs de cijfers bekendgemaakt behorende bij de grondprijzen in het laatste kwartaal van 2020. Opvallend is dat vooral in het buitengebied de grondprijzen zijn gestegen. De snelste prijsstijgingen zijn zichtbaar in West-Nederland. De gemiddelde agrarische grondprijs steeg daar met liefst 20 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Toen lag de gemiddelde grondprijs nog op 57.000 euro per hectare, terwijl in Q4 de prijs naar 68.600 euro is gestegen.

Het Kadaster brengt vier keer per jaar cijfers uit over de verkoop van landbouwgronden in Nederland. Deze cijfers worden in samenwerking met de Universiteit van Wageningen samengesteld. Hoewel er over de hele linie een stijging van de grondprijzen zichtbaar is, blijven de regionale verschillen groot.

De gemiddelde grondprijs in het westen van ons land steeg in 2020 met elf procent. Landbouwgrond in Zuid-Nederland is ondanks deze forse stijging nog altijd het duurste: gemiddeld ongeveer 10.000 euro per hectare duurder dan in West-Nederland. Boeren in Noord-Nederland zijn volgens de meest recente cijfers van het Kadaster het goedkoopste uit. Daar ligt de gemiddelde grondprijs op 56.500 euro per hectare.

Landelijk gezien is over heel 2020 de grondprijs uitgekomen op 63.600 euro, 2,7 procent hoger dan een jaar eerder. Daardoor kan er gesproken worden van een forse stijging van de gemiddelde landbouwgrondprijzen in het buitengebied van Nederland.

Meer verkochte grond

De verhandelde hoeveelheid grond stabiliseerde min of meer. In totaal werd 31,400 hectare overgedragen. Dat is iets meer dan de hoeveelheid verkochte landbouwgrond in 2019. In dat jaar veranderde 29.400 hectare van eigenaar. De getallen van 2020 liggen echter wel lager dan de verhandelde hoeveelheid agrarische gronden in 2017 en 2018.

Kenners van buitengebied

Met de stijging van de prijzen verdient professionele aankoopbegeleiding zichzelf in veel gevallen snel terug. Dankzij de kennis en expertise in het buitengebied en landelijk wonen zorgen de aankoopmakelaars van Schep Makelaardij voor een stevige onderhandelingspositie.

Ook als er grond verkocht moet worden is Schep Makelaardij een betrouwbare partner. Met onze kennis van de actuele marktprijzen en de vraag-aanbod verhouding in het gebied waar de agrarische gronden liggen, wordt de kans op een succesvolle verkoop een stuk groter.

Meer informatie over begeleiding in de aan- of verkoop van agrarische gronden? Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht