Enorme stijging aantal hypotheekaanvragen

Afgelopen jaar werden er meer dan een half miljoen hypotheekaanvragen gedaan. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) is dat een nieuw jaarrecord. De stijging ten opzichte van 2019 bedroeg bijna 25 procent. Voornaamste redenen voor de stijging: meer aanvragen vanwege verbouwingen en verduurzaming van de woning.

De stijging is opvallend, omdat we in Nederland middenin de coronacrisis zitten. Een crisis die ons land ook economisch raakt. De cijfers van de HDN zijn echter behoorlijk betrouwbaar, want het merendeel van de grote hypotheekverstrekkers is aangesloten bij het datanetwerk.

Verbouwen en verduurzamen

In totaal werden er in 2020 een recordaantal van 535.375 hypotheekaanvragen gedaan. Goed voor een economische waarde van bijna 137 miljard euro. In 2019 werden 430.076 hypotheken aangevraagd.

Wat opvalt, is dat de merendeel van de hypotheekaanvragen gedaan werden om een verbouwing te financieren. Tijdens de coronacrisis werd er in veel huizen geklust en verbouwd. Ruim vijftig procent van de aanvragen werd dan ook aangewend voor een tweede hypotheek om die verbouwing of verduurzaming te bekostigen. Gemiddeld leenden ze ongeveer 50.000 euro. In totaal is er 3,1 miljard euro aan hypotheken verstrekt aan verbouwers.

Lage rente

Ook valt op dat het aantal aanvragen van mensen die hun hypotheek wilden oversluiten met ongeveer de helft steeg. Volgens HDN komt dat door de historisch lage rente in 2020. Het aantal aanvragen voor een hypotheek om een woning te kopen steeg met 10,8 procent relatief iets minder hard.

Stabilisering

De forse stijging van 2020 vlakte in het begin van dit jaar iets af, maar qua aantal zet de trend zich ook in 2021 voort. Met momenteel wekelijks een 10.000 hypotheekaanvragen werden er in de eerste weken van het nieuwe jaar ruim 39.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is vergelijkbaar met het aantal in januari 2020 toen dat uitkwam op 39.500.

Het aandeel aanvragen van starters op de woningmarkt, is ondanks stimuleringsmaatregelen van de overheid, gelijk gebleven aan het aandeel in januari 2020 en is zelfs iets gedaald ten opzichte van december 2020. Wel steeg het volume van de hypotheekaanvragen.

Woonwensen

Schakel Schep Makelaardij in bij een woonwens in het buitengebied. Loopt er een hypotheekaanvraag voor een verbouwing of verduurzaming van de woning of is de aanvraag gedaan als starter op de woningmarkt. Neem dan contact met ons op. Wij zetten graag alle opties op een rijtje.

Hypotheek aanvragen, eerste woning kopen of verbouwplannen bij agrarisch vastgoed? De kenners van landelijk wonen helpen graag!


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht