Agrarisch gebied oplossing voor woningnood?

De kans bestaat dat het buitengebied in Nederland gebruikt gaat worden om het hoofd te bieden aan de huidige woningnood in ons land. In principe bepalen lokale overheden waar woningen mogen komen en hoeveel dat er mogen zijn. Maar volgens het kabinet Rutte maken zij onvoldoende snelheid en dat betekent dat er woningbouwlocaties aangewezen gaan worden.

Het besluit volgt op de noodklok die de NVM onlangs sloeg nadat de kwartaalcijfers van het vierde kwartaal 2019 bekend werden gemaakt. De NVM spreekt van ‘een ongekende crisis op de huizenmarkt’.

Geen wooncrisis, maar woningnood

In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt namelijk duidelijk verder verkrapt. Er staan minder woningen te koop en er worden minder woningen te koop gezet. De prijzen stijgen wel, mede door de grote vraag. De voorraad nieuwbouwwoningen neemt nu nog toe, maar waarschijnlijk prijzen zij zichzelf uit de markt. NVM-voorzitter Onno Hoes zegt daarover: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.”

| “Nood breekt wet” |

Premier Rutte zegt wel dat het ‘aanwijzen van bouwlocaties’ een uiterst middel is waarmee zorgvuldig moet worden omgesprongen. Of agrarische gronden buiten schot zullen blijven, is niet duidelijk, maar wel zegt het kabinet Rutte dat de nood heel hoog is en dat stelt: “Nood breekt wet.”

Geduld

Geruststellend is de opvatting van Premier Rutte zelf, die vindt dat geduld nodig is als het gaat om woningnood. Hij hoopt dat een extra investering van twee miljard euro, die het kabinet rondom Prinsjesdag heeft vrijgespeeld, soelaas gaat bieden. Het aanwijzen van bouwlocaties blijft evenwel een punt van aandacht voor de agrarische gebieden, want in het verleden zijn vaker juist deze gebieden aangewend om het hoofd te bieden aan woningnood door middel van agrarische grond onteigening.

Schaarste aan grond

Diverse gemeenten dringen aan om binnen stedelijk gebied bij te bouwen, maar de grond aldaar wordt steeds schaarser en duurder. En er is juist een tekort aan betaalbare woningen voor starters en de middenklasse. Hiervoor is stedelijk bouwen vaak geen efficiënte oplossing.

Wat kan Schep Makelaardij voor u betekenen?

Bent u van plan uw woning te koop te zetten, een bestaande woning te kopen of een nieuwbouwwoning te betrekken? Of wilt u weten welke kansen/bedreigingen de woningnood voor uw persoonlijke situatie betekent?

Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht