“Zoektocht naar landbouwgronden voor zonneparken”

De verkiezingen zorgen wellicht voor een ander beeld, want de Tweede Kamer diende onlangs een motie in voor regulering van zonneakkers op kostbare landbouwgrond. Maar een feit is dat het aantal zonneparken in het buitengebied de afgelopen tijd behoorlijk is gestegen en met het klimaatakkoord en de CO2-footprint in het achterhoofd is er nog 40.000 hectare nodig voor de aanleg van zonneparken in het buitengebied.

Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) via haar eigen communicatiemiddelen.  Een behoorlijk aantal vindt ook de NVM-vakgroep Agrarisch en Landelijk, dat een belangrijke schakel vormt tussen grondeigenaren en exploitanten van zonneparken. NVM-voorzitter Ard Klijsen zegt tegen Solar Magazine: “Nederland telt 54.000 agrarische bedrijven die actief zijn op een grondoppervlak van 1.768.000 hectare. Niet alle agrarische bedrijven lenen zich voor grootschalige zonneparken (van in ieder geval 10 hectare), maar de bijna 11.000 akkerbouwbedrijven en ruim 15.000 melkveebedrijven wél. Bovendien is de verwachting dat in 2036 het aantal agrarische bedrijven met ongeveer 45 procent afneemt. Doel is om de komende 20-30 jaar z’n 40.000 hectare aan zonneparken in het buitengebied te realiseren”, aldus Klijsen.

Begeleiding voor grondeigenaren

Die doelstelling komt neer op circa twee procent van het totale oppervlak. Grondhandel wordt hierdoor in bepaalde gevallen nog lucratiever. Inschakelen van branche-experts, zoals de adviseurs van Schep, wordt dan ook steeds belangrijker. Vooral omdat het moment van verkoop doorslaggevend kan zijn voor de prijs. Doe vooral geen stal-, schuur of cultuurgrond van de hand voor een te lage verkoopprijs. Wij zijn een solide partner in het buitengebied. Met kennis van zaken en een hart voor de agrarische sector. Schep heeft ruim veertig jaar ervaring in aankoop, verkoop, begeleiding en advies. Bijvoorbeeld bij de aankoop of verkoop van een melkveebedrijf, vragen over productierechten, taxaties, losse grond of land. Als agrarisch makelaar zijn wij actief van Zuid-Holland tot aan Friesland.

Rol makelaardij

De NVM verwacht de komende tijd een behoorlijke zoektocht te moeten verrichten naar geschikte gronden voor de juiste prijs en zal daarbij vaak in gesprek gaan met makelaars die grondeigenaren vertegenwoordigen voor een optimaal verkoopproces. “In heel Nederland ben ik voor klanten op zoek naar landbouwgrond waar zij zelf een zonnepark kunnen ontwikkelen en exploiteren. Ook mijn collega’s worden steeds meer benaderd door diverse partijen om hen te begeleiden en adviseren”, ligt de NVM-voorzitter de vraag naar landbouwgronden nogmaals toe.

Advies of begeleiding bij aan- of verkoop van (landbouw)grond? Neem contact op met Schep Makelaardij en haal het maximale uit elke transactie.


Door: Richard Bender


Terug naar het overzicht